середу, 7 лютого 2018 р.

Жуль Верн

      Видатний французький письменник 
Жуль Габрієль Верн зробив  неоціненний внесок у скарбницю світової літератури. Він створив цілу серію найцікавіших пригодницьких романів, наповнених пізнавальними фактами з різних областей науки, а також став одним з основоположників літературного жанру наукової фантастики.



Майбутній письменник народився 8 лютого 1828 року в портовому місті Нанті. Батько його був адвокат і хотів для сина такої самої кар’єри. Але вразливий і допитливий хлопець мріяв про інше – про далекі мандри. Його вабило море. Коли йому минуло дванадцять років, одягнувшись юнгою, він пробрався на шхуну «Коралі», що мала відпливати до Індії. Подумки хлопець уже прощався з Францією. Попереду – неосяжні простори Атлантики, невідомі острови, Тихий та Індійський океани і нарешті – країна казок, таємнича Індія… Проте цій мрії не судилося збутись. На шхуні з’явився батько й забрав мандрівника додому.
Однак свою мрію про море Жуль Верн не залишив, тільки тепер він подорожував в своїй уяві. Він міг по пам'яті прокласти курс по карті, знав усі пам'ятки на обраному шляху, складав списки необхідних у подорожі предметів.
Закінчивши Нантський ліцей, Жуль Верн 1847 року приїхав у Париж. За наполяганням батьків Верн закінчує юридичний факультет в Сорбонні (1847 - 1851), але не продовжує справу батька, який володіє нотаріальною конторою, а захоплюється театром. З 1852 по 1854 рік він - секретар Ліричного театру, пробує сили в віршованих комедіях-водевілях.
Але перші його твори-вірші, оповідання, водевілі, лібрето комічних опер – успіху майже не мали. Справжнє своє покликання він знайшов пізніше, коли в 1863 році написав роман «П’ять тижнів на повітряній кулі». Цей роман надрукував відомий на той час видавець П’єр-Жуль Етцель, який повірив у талант Жуля Верна.
Твором «П’ять тижнів на повітряній кулі» Жуль Верн поклав початок величезної серії науково-фантастичних і пригодницьких романів «Незвичайні подорожі». Він уклав з Етцелем угоду, за якою мав писати щороку по два романи.
Починається тріумфальний шлях Жуля Верна – романіста. Один за одним виходять твори «Подорож до центру Землі» (1864), «Подорож з Землі на Місяць» (1865), «Подорож капітана Гаттераса» (1866), «Діти капітана Гранта» (1868)…
1872 року Жуль Верн назавжди виїхав з Парижу. Він поселився в тихому провінційному місті Ам’єні. Письменник продовжував літературну діяльність. Пильно стежив за всіма подіями політичного, культурного та наукового життя країни.
В юнацькі роки Жуль Верн цікавився природничими науками і технікою, історією географічних відкриттів, навігацією і повітроплаванням, завів картотеку, куди заносив всілякі відомості про наукові відкриття і винаходи, знайомився з вченими і мандрівниками, відвідував диспути і доповіді. Все це допомогло йому знайти справжнє творче визнання. Каталог поповнювався і в наступні роки і до кінця життя Жуля Верна займав цілу шафу. В каталозі налічувалося понад двадцяти тисяч зошитів з виписками, розсортованими за галузями знань.
Крім романів, Жуль Верн написав десять наукових досліджень з географії. Найзначніше з них – тритомна «Історія великих подорожей». Письменник і сам пристрасно любив подорожувати. У 1867 році Верн здійснив трансатлантичний круїз на пароплаві «Грейт-Істерн» до Сполучених Штатів, побував в Нью-Йорку, на Ніагарському водоспаді. На яхтах «Сен-Мішель І», «Сен-Мішель ІІ», «Сен-Мішель ІІІ» він об’їхав узбережжя Франції, Іспанії, побував у Середземному й Північному морях, відвідав Шотландію.
Відомий романіст був членом французького Географічного Товариства, також він удостоєний найпочеснішої у Франції нагороди - Великої премії французької Академії. У 1892 році Жуль Верн став кавалером ордена Почесного легіону. Творча спадщина письменника величезна. Його книги складають бібліотеку приблизно з 115 великих томів.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

• На написання книги «Навколо світу за вісімдесят днів» Жуля Верна надихнула газетна стаття. У ній говорилося про те, що якщо винайти хороший транспортний засіб, то цілком можна подорожувати навколо світу за короткий період
• Твори Жуль Верна перекладено на 148 мов. Згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу його книги займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Уолта Діснея і книгам Агати Крісті
• Він міг писати більше 15 годин на день, не виходячи з кабінету
• Книги Жуль Верна надихнули багатьох сценаристів і режисерів на постановку кінофільмів. Найбільш відомі екранізації: «20 000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів», «Діти капітана Гранта» та інші. Всього налічується більше 200 екранізацій творів письменника
• Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів російською мовою
• Практично всі книги письменника містять передбачення і відкриття. Все фантастичне, що описував у своїх книгах письменник було пізніше винайдено. Вчені іноді навіть спиралися на його твори, брали у нього ідеї. У фантастичних романах Жюль Верн точно передбачив такі наукові винаходи і відкриття, як акваланги і підводні човни, міжгалактичні польоти і космічні кораблі, літаки і вертольоти, відеозв'язок і телебачення і безліч інших
• Із 108 фантастичних ідей Жуля Верна нездійсненими сьогодні залишились тільки 10. Такою кількістю втілених в життя задумів не можуть похвалитися навіть вчені
• Іменем знаменитого письменника вчені назвали кратер, розташований на зворотному боці Місяця
• В 2005 р. з нагоди 100-річчя зі дня смерті Жуля Верна у Франції було випущено серію срібних монет номіналом 1,5 євро


• В березні 2008 р. на орбіту було виведено перший безпілотний вантажний корабель, створений Європейським космічним агентством. Його назва «Жуль Верн»

Немає коментарів:

Дописати коментар