четвер, 16 травня 2019 р.

Поезія, народжена душею

    15 травня дозвіллєвий клуб Бердичівської районної бібліотеки для дітей «Берегинька» знову гостинно відкрив свої двері. Цього разу тут відбулася презентація першої книжки Валентини Козачук «Час радіти життю», яка побачила світ у квітні 2019 року. 

   Щоб ближче познайомитись з поетесою-землячкою та її поезією прийшли до бібліотеки і діти, і дорослі. На зустріч були запрошені рідні, друзі та добрі знайомі Валентини Вікторівни.

   Розпочався захід сценкою «Де дізнатись про нову книгу?», яку підготували учасники бібліотечного Театру Книги Конончук Марія, Капралюк Аріна, Михайлова Уляна, Колосінська Марія.
   Кажуть, що доля поетів прозирає крізь їхні вірші, тому приємне спілкування ведучої Валентини Вдовиченко з Валентиною Козачук перепліталось з декламуванням поезій, що входили до збірки.

      У них йшлося про цілком знайомі і буденні речі, вони були написані звичайними словами, але несли якесь особливе світло… 

 

   Шестикласниці Аня Богатчук та Маша Олійник читали їх так, що хотілось уважніше подивитись на світ, озирнутись навколо…і побачити незвичайне у звичайному, як це побачила і влила у поетичні рядки розділу «Чарівний світ» Валентина Вікторівна.

 
    Від авторки нової книжки слухачі дізналися, що вперше поезія постукала в її душу ще в дитинстві; писала, коли приходило натхнення; створити книжку вирішила в зрілому віці за порадою подруги; буклет з її віршами, який був виданий раніше, мав назву "Поетичні етюди".




  Потім звучали вірші з розділу «Дитинство – райдужна пора».
Кожен з них – це якась окрема історія, яку дуже майстерно розповідала першокласниця Лілія Тимків і неначе чарівною паличкою переносила усіх присутніх туди, де лунає дзвіночок чудової казки дитинства.


  Пані Валентина розповіла, що дуже часто на написання дитячих віршиків надихають онуки, яких у неї четверо. Двоє з них – онук Ілля і онучка Саша, прийшли привітати бабусю й теж читали її вірші.
   Кожен поетичний рядок із розділу «Славлю Господа» містить в собі якусь незриму, непомітну і водночас велику силу. Це дуже щиро передала слухачам Даша Тимчук, декламуючи вірш «Хай буде твоя воля».
   Віхи історії рідного краю, спогади про долю батьків, особиста оцінка складних політичних процесів сьогодення, стурбованість за майбутнє неньки України знайшли місце в розділі «Розкажи мені про Вітчизну».
   Емоційно передати біль за рани та смерть вірних синів і доньок України на фоні неймовірної краси життя земного зуміла Софія Поліщук зворушливою поезією з розділу «Не гояться рани», яка проникала в серце, змушувала задуматись.
    В збірці «Час радіти життю» є чимало особистого, суто жіночого, ніжні та щирі слова любові, звернених до матері, батька, брата, сина, доньки, онуків, коханого чоловіка… Їх можна прочитати в розділі «Джерела серця».
    Чимало віршів різної тематики звучало з вуст самої поетеси, а романс «Чому не снишся ти мені?..» вона навіть заспівала. Це дало можливість зрозуміти з яким настроєм писалися ці твори , на мить зловити думку автора, пізнати його внутрішній світ…
     Відомий композитор, музикант, поет, журналіст, наш земляк Олесь Коляда почув мелодію в поезіях Валентини Козачук, охоче підхопив її і поклав на музику. Так вірш «Пам’ять про хату» став піснею, яка прозвучала на презентації у виконанні Олеся Коляди. Це було надзвичайно!


   Валентина Вікторівна - українська берегиня, в якій вдало поєднались і врода, і вдача, яку Бог обдарував багатогранним талантом. Дійсно ця жінка талановита і в творчості, і в дружбі, і любові… Тому багато теплих слів на честь Валентини Козачук було сказано її братом Володимиром Колесником, поетесою з с.Андріяшівка Ольгою Калиною, подругами та шанувальниками. 




















  Впродовж всього заходу на великому екрані демонструвалися слайди, що влучно доповнювали все те дійство, яке відбувалося в залі бібліотеки.
   Завершальною позитивною нотою презентації були дві пісні в подарунок Валентині Вікторівні: перша - «Щастя і добра», яку виконала наймолодша акторка Театру Книги Лілія Тимків, друга - «Під сузір’ям Близнюків» від Олеся Коляди на вірші Світлани Столярчук (Олесь Коляда і Валентина Козачук за гороскопом – Близнюки)


   Працівники бібліотеки щиро вдячні Валентині Козачук за чудову зустріч, завдяки якій в Міжнародний день сім’ї люди різних поколінь були єдиною дружною родиною, слухаючи вірші, які можуть хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, духовно збагачувати. 

      Нехай нашій талановитій землячці, авторові збірки поезій «Час радіти життю» кожен новий день дарує прекрасні ідеї і цікаві задумки, кожна мить життя буде доброю і чарівною, а любов близьких і теплота рідних сердець допомагають творити на радість і на благо собі й усім цінителям живого поетичного слова!


Немає коментарів:

Дописати коментар