четвер, 21 травня 2020 р.

Вишивання долі

     День ВИШИВАНКИ! Це народне свято з кожним роком набуває все більшого розмаху.
Вишиванка – символ України, унікальний витвір народного мистецтва, що вдало поєднує минуле і сучасне, красу і самобутність, стиль та національний дух.
     Одяг із фрагментами старовинної української вишивки став світовим модним трендом.
Цьогорічний День вишиванки – особливий, бо кожен зможе насолодитися красою і розмаїттям вишитих речей та ще й дізнатись багато цікавого про історію вишиванок, які за традицією передавались з покоління в покоління.
    Саме слово "вишивка" походить від "вишній"- божественний і перекладається на грецьку як "космос". В стародавній вишивці нема нічого зайвого, кожна деталь не випадкова. Узори вишивок – це особливе письмо. Не дарма на Гуцульщині вишивальниці говорили: "Я таку сорочку випишу".
     Та не лише візерунок, а й тканина, кожен колір несе в собі потужну енергетику і тим самим впливає на власника вишиванки. Тому етнографи та майстри прадавньої вишивки стверджують: перед тим, як одягнути на себе чи свою дитину вишиванку, дуже важливо «прочитати», що ж в ній «записано». Лише таким чином ви дізнаєтесь, чи буде ця модна колоритна річ вашим оберегом.
     Навчитись розшифровувати код, закладений в українській вишивці, вам допоможуть ось такі книги, які є у фонді КЗ Бердичівська районна бібліотека для дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар