понеділок, 5 березня 2018 р.

Марія Пономаренко

8 березня 

день народження  відомої української письменниці, яка пише твори для дітей, 

Марії Пономаренко 

(Марії Антонівни Григоренко) 

 Марія Антонівна народилася в 1945 році на хуторі  між селами Калинівка і Левків, що у Житомирському районі. Коли їй було 10 років, батьки переїхали у Житомир, де майбутня письменниця навчалася у середній школі № 30. У 1970 році здобула фах журналіста в Київському державному університеті. Тривалий час працювала редактором радіо, а згодом і багатотиражки Житомирського льонокомбінату.
    Свою першу казочку «Подарунок» написала у 28 років. Друкувати свої твори почала у газетах «Комсомольська зірка», «Радянська Житомирщина». Сюжети для дитячих віршів і оповідань, - як зізнається Марія Антонівна, - підказувало саме життя. Передусім — спілкування з синами (їх виростила Марія Антонівна аж троє), чоловіком, а тепер - з онуками Олею та Даринкою.
    Разом з композитором Іваном Островерхим створено 300 пісень, дитячу оперу «Іменини кози Мокрини», яка вийшла окремою книжкою, музичні казки «Зарядка для сина», «В ліс прийшла красуня Осінь», «Намисто для тітки Сойки», «Котить заєць капустину» та інші.   Її твори друкуються в республіканській та обласній пресі. Вона є лауреатом премії Дж. Сороса за посібник "Школа професора Маківки", лауреатом премії Наталі Забіли від журналу "Малятко" за 1997 рік, лауреатом обласної премії "Дідусеві казки" 2009 року, членом редколегії журналу "Дзвіночок".
    В письменниці  дуже багато віршів-мініатюр, поетичних казок. Поетеса пише віршовані п’єси для лялькового театру. У неї, єдиної в Україні, чотири авторські читанки "Подарунок", "Жайвір", "Усміхнений сонях",   «Сонячна країна — моя Україна». За ці видання Марія Антонівна у 2010 році стала лауреатом найголовнішої премії України у галузі дитячої літератури — премії Кабінету Міністрів України за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва, у 2011 році -  літературну премію імені Лесі Українки.
    Марія Антонівна постійно спілкується з дітьми, виступає перед ними в школах, дитячих садочках, бібліотеках. Вона - шанована гостя і в студентських колективах. 
   

    Дотепні, цікаві, веселі твори Марії Пономаренко радимо читати у кожній родині, де є діти від  двох до дев’яти років. ЇЇ віршики легкі для запам’ятовування. Їх можна використовувати під час ігор. Вони навчають малят важливим речам: любити батьків та Україну, бережно ставитись до рідної природи, змалечку працювати, гарно розмовляти українською мовою.                                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар