суботу, 4 березня 2023 р.

Ювілейна інформинка "Дядя Олег з ніжним великим серцем"(до 100-річчя від дня народження Олега Буценя)

      "До нього завжди тягнулися серця і дорослих, і дітей. Особливо любили дядю Олега діти, мали від нього пораду й поміч. Він і шину велосипеда залюбки підкачає, і виплутає завислого між гілок змія, і казку розповість, і пісню заспіває. Бо й він щиро любив їх – білоголових і чорнявих, сумирних і одчайдушних пустунів..."

   Олег Буцень народився 1923 року в Києві. Дитинство його пройшло у веселих розвагах і цікавих походах. Хлопчик захоплювався моделюванням літаків, робив радіоприймачі, любив малювати і, звісно, зачитувався книжками. Мандруючи стежками рідного краю, він мріяв про подорожі — не менш як у джунглі Африки чи на Південний полюс. "Та не так часто діється, як в дитинстві мріється", — любив повторювати в зрілому віці Олег Васильович. Тільки закінчив десятирічку, як почалася війна. Усі мрії дитинства змінилися на шинель і гвинтівку. Після закінчення Тбіліського авіаційного училища юнак воював на фронтах Другої світової війни. Демобілізувавшись, він вступив на філологічний факультет Київського університету. Після його закінчення працював учителем української мови і літератури в Бережанському педагогічному училищі на Тернопільщині, потім — у дитячій редакції Українського радіо, у видавництві "Веселка".

       Олег Буцень ще з дитинства писав вірші. Постійні зустрічі з дитячою аудиторією спонукали його писати для дітей. Це були здебільшого оповідання і казки, які ввійшли у книги "З ранку до вечора", "Не варто ображатись", "Так чи не так?" та інші. 
      Правда, Совість, Доброта - основні цінності, яким приділяв увагу у своїх творах письменник, що прагнув зробити внутрішній світ юного читача багатим і світлим.

У фонді КЗ "Публічна бібліотека" Гришковецької селищної ради є лише збірочка "Солодкий дощ"






Немає коментарів:

Дописати коментар